Deze website gebruikt cookies om de website te verbeteren en om advertenties te filteren naar uw interesses. Als u geen cookies wilt accepteren, kunt u hier klikken voor meer informatie.

OK

Wanneer zoekt u hulp?

Wanneer zoekt u hulp voor uw problemen?

 

Problemen ook psychische problemen horen bij het leven. Als u problemen heeft waar u zelf niet uitkomt is het verstandig daar eerst met vrienden en familie daarover te praten, mogelijk kunnen zij u verder helpen. Als die hulp onvoldoende is, is de volgende stap, de stap naar de huisarts. Deze kan u verwijzen naar de geestelijke gezondheidszorg. U kunt u ook zelf aanmelden maar als u in aanmerking voor vergoeding wilt komen is een verwijzing nodig.

Basis of Specialistische Geestelijke gezondheidszorg

 

Vanaf 1 januari 2014 is de geestelijke gezondheidszorg ingrijpend gereorganiseerd. Hoofddoel is bezuinigen, de overheid heeft de zorgverzekeraars veel macht gegeven. Dat betekent dat er steeds minder vergoed wordt.

 

De Geestelijke gezondheidszorg vanaf 2014 verdeeld in Generalistische Basis GGZ en Specialistische GGZ.

 

De Generalistische Basis GGZ kent verschillende behandelingen: Kort, Middellang, Intensief en Chronisch. U wordt naar de Generalistische Basis GGZ verwezen als uw problemen, niet te lang bestaan (een half jaar), niet te ingewkkeld zijn, geen hoog risico hebben en niet al te ernstig zijn. 

 

De Specialistische GGZ kent zo'n onderscheid in verschillende lengtes niet. U wordt naar de SGGZ verwezen als uw problemen complex zijn, een hoger risico hebben en ernstiger zijn.

 

Uw huisarts bepaalt naar wat voor hulp u verwezen wordt en moet dat duidelijk op in de verwijsbrief aangeven. Voor elk soort hulp is opnieuw een verwijsbrief nodig. Als u huisarts u heeft verwezen voor Behandeling Kort en dat is onvoldoene dan dan dient u een andere verwijzing aan te vragen bijvoorbeeld voor Behandling Middellang, Intensief of Gespecialiseerde GGZ.

 

U kunt bij mij terecht voor alle vormen van GGZ.